Mustikoita sinisellä hippo-poimurilla

 

Professori Raija Tahvonen on maamme tunnetuimpia marjojen terveellisyyden tutkijoita.

Professori Raija Tahvonen on maamme tunnetuimpia marjojen terveellisyyden tutkijoita.

”Mummu, minä näen tuolla puolukoita! Hae ne minulle”, huutelee 3-vuotias. Hän on näköalapaikalla rinkassa enon selässä.

Puolukoita löytyy matkan varrelta lisää, mutta kun ne loppuvat, kolmevuotias kyllästyy ja haluaa kävellä itse.

Vähän matkan päästä löytyy mustikoita. Silloin kaivetaan esiin sininen hippo-poimuri. Äidin ja enojen avustuksella poimuriin kertyy reilu annos mustikoita,  jotka sitten syödään tauolla.

Loppumatkalle äiti saa poimurin ja muutkin osallistuvat keräilyyn. Tyhjentyneet pussit otetaan hyötykäyttöön. Mustikoita kertyy niin paljon, että leivomme mökillä mustikkapiirakan.

”Saanko minä syödä nämä kaikki?” kysyy kolmevuotias ilahtuneena seuraavana aamuna, kun annan hänen puurolautasensa viereen vielä kahvikupillisen mustikoita. Hän syö mielellään marjoja sellaisenaan, mutta ymmärtää toki myös hyvän päälle eli arvostaa piirakkaa ja marjajälkiruokiakin.

Kolmevuotiaan ehdottomia suosikkeja ovat ”pikkupikkumansikat” eli ahomansikat. Myös hänen suuret idolinsa, enot, pitävät ahomansikoista.

Kolmevuotiaan ja enojen iloksi olen istuttanut pihalle oman ahomansikkaviljelmän. Viljelmän ovat oppineet tuntemaan myös ystävien lastenlapset, jotka ovat opettaneet papatkin syömään pikkupikkumansikoita! Ja ahomansikoiden viljelybuumi leviää pihasta pihaan…

Kirjoittaja on MTT:n (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus) professori, marjojen terveellisyyttä tutkinut Raija Tahvonen. Vilkaisepa vaikka uutista, jossa kerrotaan mustaherukkaöljyn vähentävän allergioiden määrää reilusti.

Kuva: Niina Pitkänen

-> Palaa edelliselle sivulle
Yksi kommentti kohteessa “Mustikoita sinisellä hippo-poimurilla
  1. Saila Karhu kirjoitti:

    Tavallisen ahomansikan sijaan kotipihaan ehdotan ’Minja’-nimistä kotimaista ahomansikkalajiketta, varsinkin jos kasvustolle on tilaa levitä. Se nimittäin leviää innokkaasti rönsyistä, joten jo muutamalla taimella saa vaikka maanpeitekasvuston, jos haluaa. Ja marjalla on jatkovasatoista ominaisuutta, kesäkuisen pääsadon jälkeen se antaa marjoja vielä loppukesästäkin! Taimia voi valitettavasti olla hieman vaikea löytää, mutt ainakin yksi perennataimisto niitä tuottaa. Kasvusto on lisäksi kaunis vaikka kukkapenkissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *