Mustikkakakkuja synttäreille tai ylioppilasjuhliin

Mustikkakakku ja kynttilä

Synttärisankari on mummon avustuksella puhaltanut mustikkakakun kynttilän sammuksiin.

Meillä on tapana perheessä juhlia kevätsynttäreillä vuoden alkupuoliskolla syntyneet ja syyssynttäreillä vuoden loppupuoliskolla syntyneet perheenjäsenet. Lapset – minulle lapsenlapset – juhlitaan tietysti joka kerta. Viime kevätsynttäreillä kukin synttärisankari sai oman pienen mustikka- tai mustaherukkakakun, jonka päällä oli kynttilä. Sankari puhalsi kynttilän sammuksiin, ja sepäs vasta oli jännää.

Minulta on tilattu marjakakkujen resepti ylioppilasjuhlia varten, ja tänään ylioppilaan ylpeä äiti kävi koemaistamassa mustikkakakkua. Tarjoilin sen vanhan ajan vaniljakastikkeen kanssa. Oikein mustikkaiselta maistui, ja mustikkakakkuja tehdään ylioppilasjuhliin. Lainasin silikonivuokia ja annoin Agar Agaria hyytelöintiaineeksi. Tässä resepti 15:lle.

  • 5 dl mustikoita
  • 3 banaania
  • 0,5 dl Intiaanisokeria, jos halutaan lisää makeutta. Suosin Intiaanisokeria, koska se on täysruokosokeria ja koska se työllistää ja kouluttaa Bolivian intiaaneja.
  • 3 dl pähkinöiden ja siementen sekoitusta. Minä käytin saksan-, cashew- ja hasselpähkinöitä sekä seesamin-, pellavan- ja auringonkukansiemeniä. Pähkinäallergikot voivat käyttää pelkästään siemeniä – ehkä vähän vähentää kokonaismäärää ja lisätä marjojen ja banaanin määrää.
  • 2 rkl Agar Agar -hiutaleita. Agar Agar on ravinteikasta merilevää, joka hyytelöittää marjakakkutaikinan. Ostin nämä hiutaleet Helsingin Kampista Ruohonjuuresta, joka oli piilottanut ne juuri minua varten. Myös Lifestä saa Agar Agaria, mutta ne hiutaleet ovat hieman karkearakeisempia.
  • 2,5 dl vettä

Jauhan hienoksi jauhoksi pähkinä-siemensekoituksen pienessä myllyssä, joka kuuluu sauvasekoitinpakettiin. Sitten hienonnan sauvasekoittimella marjat ja banaanit ja lisään Intiaanisokerin. Sekoitan ainekset keskenään.

Sitten seuraa hiukkasen puuduttava vaihe, kun keitän veden ja Agar Agar -hiutaleet hyytelöksi. Keittoaika on 5 – 8 minuuttia. Hiutaleiden, veden ja kokonaistaikinan määrä on järkeiltävä sen mukaan, millaisia hiutaleita on hankkinut ja miten hyytelöinti on ohjeistettu. Hyvä on, jos osaa ratkaista ensimmäisen asteen yhtälöstä x:n. On varottava junttaamasta liian paljon hiutaleita hyytelöön, sillä silloin kakuista tulee liian kiinteitä. Kun oppii laittamaan juuri oikean määrän, kakuista tulee muhevia ja mustikan maku nousee esiin.

Kun hyytelö on valmista, kaadan kuuman hyytelön kakkutaikinaan ja sekoitan perusteellisesti. Sitten vain kakkutaikina silikonivuokiin ja vuoat jääkaappiin hyytymään.

Muutaman tunnin päästä kakut ovat valmiita kumottaviksi tarjoiluaseteille. Sitten vain vatkattua vanhanajan vaniljakastiketta kyytipojaksi. Myös jäätelö käy – kerma-, maito- tai soijajäätelö maun mukaan. Kun laittaa kaikille laktoositonta, ei tarvitse kysellä, imeytyykö vai ei.

Parantele reseptiä vapaasti ja kerro kokemuksistasi – minulla on se ongelma, että teen kakkuja marjainnostuksen vallassa ja unohdan kirjata ylös määrät.

Amie Aalto

 

 

-> Palaa edelliselle sivulle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *